SaaS Ürünlerinde Sosyal Medya Yönetimi

Ege Gencer
Teknasyon Engineering

--

SaaS ürünlerinde sosyal medya yönetimi; diğer yazılım ürünlerindeki sosyal medya yönetiminden daha farklı ve karmaşık gibi gözükse de aslında temelde aynı yöntemler izlenir ve aynı amaçlara hizmet edilir. Bu amaçları ve yöntemleri detaylı olarak incelemeden önce “SaaS Nedir?” ve “Sosyal Medya Nedir?” sorularına yanıt vermek gerekir.

SaaS Nedir?

Software As A Service yani kısa ismiyle SaaS ürünleri, yazılımın bulut tabanlı olarak sunulduğu hizmet modelidir. Ek bir yazılım kurmadan tarayıcı üzerinden erişime olanak sağlayan bu ürünlerin avantajları arasında; maaliyet tasarrufu, güncel yazılım sürümlerine hızlı erişim ve tek panel üzerinden ekstra insan gücüne ihtiyaç duymayan yönetim gibi özellikler sayılabilir. Bu ürünler, işletmelerin gereksinimlerini karşılamaya yönelik olduğu için B2B dediğimiz iş modeline dâhil olan ürünlerdir.

Sosyal Medya Nedir?

2023 verilerine göre dünya üzerinde 4.9 milyar insanın kullandığı sosyal medyanın ne olduğuna aslında hepimiz aşinayız ancak genel bir tanım yapmak gerekirse; kullanıcıların metin, görsel ve sesli içerikleri paylaşabildiği, diğer kullanıcılarla iletişim kurabildiği dijital ortamlara verilen isimdir.

Bir sosyal medya platformunu bir web sitesinden ayıran en büyük özellik “etkileşim”dir. Kullanıcıların birbiriyle mesajlaşabilmesi; mecraya göre değişen beğeni, yorum gibi ifadelerin bırakılabilmesi; özellikle Instagram Story’de artan başka kullanıcıları da paylaşıma yönelten farklı tool’ların eklenmesinin temel sebebi bu etkileşimi artırmaktır.

Bugün sosyal medyada geçirilen ortalama sürenin 2 saat 24 dakika olduğu bilindiğinden, bir SaaS ürününün de sosyal medyadaki varlığının gerekliliğini inkâr edemeyiz.

Sosyal Medya Yönetiminde B2B ve B2C Ayrımı

SSaaS ürünlerinde sosyal medya iletişimine başlamadan önce, B2B iş alanına dâhil olan bu ürünlerin sosyal medyada B2C ürünlerle ayrımına göz atmak faydalı olabilir. Burada en önemli nokta; değişen sosyal medya algoritmalarının, kullanıcı sayısının çok artmasıyla birlikte farklılıkların azalmasıdır. Asıl fark ise bu ürün ve hizmetlerin hedef kitlesinde oluşmaktadır. Değişen dinamikler nedeniyle sosyal medya yönetiminde temel bir ayrım ve büyük farklılıklardan söz edemeyiz.

Örnekle açıklamak gerekirse dünya magazin gündeminde yer alan bir görseli “meme”e dönüştürme konusunda artık B2B markalar da hızlı aksiyon alıyor. Algoritma sayesinde; ana hesap kullanıcılarının etkileşim verdiği bu tarz bir reel time içerik, başka bir kullanıcının da önüne düşüyor ve beğendiği takdirde paylaşmasına sebep oluyor. Bu olay sonucunda aslında hedef kitlede olmayan kullanıcılar da bu tarz içerikleri görmüş ve etkileşim bırakmış oluyor.

Justin Bieber ve Hailey Bieber’ın gündem olan fotoğrafından bir meme örneği.

B2B Ürünlerde Sosyal Medya Yönetimi;

Vizyon: Diğer işletmelere ürün ve hizmet sunmaktır.

Temel Hedef: İş bağlantıları kurma ve iş geliştirmektir.

Dil: Kurumsal ve sadedir.

İçerik: Profesyonel ve bilgilendiricidir.

Örnek: SaaS ürünleri, tedarikçiler, toptancılar sayılabilir.

B2C Ürünlerde Sosyal Medya Yönetimi;

Vizyon: Doğrudan tüketiciye hizmet sunmaktır.

Temel Hedef: Ürün tanıtımı ve müşteri bağlılığıdır.

Dil: Eğlenceli ve samimidir. (Sağlık hizmetleri gibi istisnai durumlar hariç.)

İçerik: Gündelik ve kolay tüketilebilirdir.

Örnek: Mobil uygulamalar, perakende mağazalar, restoranlar sayılabilir.

En Çok Tercih Edilen Sosyal Medya Platformları

Artık yavaşça SaaS ürünlerinde sosyal medya yönetimi konumuza başlarken bu ürünler özelinde sıkça kullanılan ve Teknasyon’da daha çok tercih ettiğimiz sosyal medya platformlarını incelemek isterim. Burada da yine vurgulanması gereken en önemli nokta platformların ülke bazlı kullanımının çok değişebildiğidir. Örneğin Facebook diğer ülkelerde hâlâ önemli bir mecrayken Türkiye’de aktif kullanıcısı sayısı oldukça düşmüştür. Diğer taraftan Rusya’da Facebook alternatifi VK isimli bir platform en çok kullanılanlar arasındadır. Ele aldığımız dört platform Teknasyon ve Türkiye özelinde SaaS ürünlerinde en çok tercih edilenlerdir.

Bir diğer önemli konu; günümüze baktığımızda platformlar arası paylaşılan içeriklerin farklılaşmasına artık daha nadir rastlıyoruz, yani bir içerik tüm mecralarda aynı şekilde yayımlanabiliyor. Bunun temel sebebi ise tek bir içeriğe harcanan efor (tasarımcı, metin yazarı, editör ve sosyal medya uzmanı gibi) ile uçsuz bucaksız bir paylaşım yoğunluğu olan genel sosyal medya dünyasında tek bir platforma kısıtlı kalmaya değmemesidir.

Instagram:

  • 1.28 milyar aktif kullanıcısıyla harika bir vitrin işlevi görmektedir.
  • Algoritmanın video içerikleri daha çok öne çıkarması ile birlikte TikTok’la rekabette öne geçmeye başlamaktadır.
  • Kullanıcı etkileşimini yükseltmeye yönelik pek çok girişimiyle hikâye ve profil tool’larını gün geçtikçe geliştirmektedir.
  • Şirket içi etkinlikler, yan haklar, çalışan röportajları gibi içeriklerin de Instagram’da sıkça kullanıldığı gözlemlenmektedir.

SaaS ürünleri için önemi: İşveren markası yönetimi, müşteri hizmetleri, moderasyon, satış ve pazarlama duyuruları sayılabilmektedir.

Facebook:

  • “One of a kind” diyebileceğimiz sosyal medya platformlarının atasıdır.
  • Görsel temelli ancak gerek kişileri gerek işletmeleri tanıtıcı bir künye niteliğindedir.
  • Instagram ile birleşmesiyle, dijital sponsorlu reklamların ana platformu hâline gelmiştir.

SaaS ürünleri için önemi: Business özelliğiyle işletmelerin adres, iletişim bilgisi gibi önemli özellikleri barındırabilir.

LinkedIn:

  • Temel işlevi işe alım ve network kurma olan profesyonel iş platformudur.
  • Görsel, makale, anket gibi çeşitli tool’ları bulunur.
  • Güncel sosyal medya dinamikleri sebebiyle, profesyonel işlevinin yanı sıra şirketlerin eğlenceli işveren markası içeriklerini yayımladığı ana platformlardan biri hâline gelmiştir.

SaaS ürünleri için önemi: Ürününüzün doc’larını yayımlayabilir, yeni iş bağlantıları için hedef kitlenize ulaşabilirsiniz.

X (Eski Twitter)

  • Özellikle Türkiye’de güncel bilgi akışıyla haber platformu da diyebileceğimiz metin ağırlıklı bir platformdur.
  • Ücretli hesaplarla birlikte karakter sınırı olmadan iletişim kurma, mavi tik alma gibi; ticari özellikleri artan platformda sponsorlu reklamların da görünürlüğü yükselmeye başlamıştır.

SaaS ürünleri için önemi: Geliştirici komünitesinin yoğunlukla tercih ettiği bu platformla, kendi geliştirici komünitenizi yaratabilir ve sektörle etkileşim hâlinde olabilirsiniz.

SaaS Ürünlerinde Sosyal Medya Yönetimi Akışı

Bu akış yalnızca SaaS ürünlerinde değil, tüm sosyal medya hesap yönetimlerinde uçtan uca değerlendirilmesi gereken ve her aşaması zaman içinde yer değiştirebilen bir döngüdür.

1. Hedef Kitlenin Tanımlanması ve Analizi

Ürünümü veya hizmetimi kimlere satmak istiyorum? Kimlerin markamı tanımasını istiyorum? Bu sorulara yanıt verip o kişilerin demografik yapısı, beğenileri, iş alanları gibi pek çok değişkene göre iletişim kurmalıyım.

2. Rakip Analizi

Benimle benzer sektörde benzer ürünleri olan markalar neler yapıyor? Neleri farklı neleri benzer yapabilirim? Kimlerle rekabet içinde olduğumu bildiğimde, potansiyel müşterilerim için fark yaratma adına daha farklı stratejiler geliştirebilirim.

3. İçerik Stratejisinin Oluşturulması

Hangi mecralarda hangi tarz iletişim kuracağım? Nasıl konseptler geliştireceğim? Video&Görsel içerik sıklığı dağılımım nasıl olacak?

4. Veri Odaklı Kararlar Alınması

Paylaşımlarımı yaptıktan sonra gelen etkileşim ve takipçi sayısına göre stratejimde değişikliğe gidebilirim. İçerik konseptlerimin bazılarını durdurmak bazılarını da geliştirmeyi tercih edebilirim.

5. Sosyal Medya Performansının Ölçülmesi ve Analizi

Sosyal medya içeriklerimin metrikleri doğrultusunda stratejim işletmemi ne kadar büyütüyor? Hedeflerime ulaştım mı? (Örneğin 1000 takipçi, ortalama 100 beğeni gibi.) Sosyal medya, satış ve pazarlama hedeflerime katkı sağladı mı?

6. Sosyal Medya Kriz Yönetimi

Tüm aşamalarda ortaya çıkma olasılığı olan krizler; markanızın bulunduğu coğrafi konum sebebiyle oluşacak doğal afet, savaş gibi durumların yanı sıra markanızla alakalı bir skandal da olabilir. Bu krizlere sosyal medya üzerinden atik ve soğukkanlı bir duruş sergilemek oldukça önemlidir. Şirket stratejileri doğrultusunda krizle ilgili aksiyon alındığına dair bir mesaj yayımlamak veya iletişimi tüm kanallarda tamamen durdurmak, belli başlı kriz yönetimlerine örnek olabilir.

SaaS Ürünlerinde Sosyal Medya Yönetimi

SaaS ürünlerinde sosyal medya yönetimini neden ve nasıl yaptığımızı üç temel başlıkta inceleyebiliriz. Bu üç başlık da aslında birbirini tamamlayan zincirin halkaları gibi düşünülebilir; çünkü biri olmadan diğerinden söz edemeyiz ve biri için yaptığımız çalışmalar diğerlerine fayda sağlayabilir.

1.Marka Bilinirliği ve İtibarı

  • Sosyal medya, hizmet alanınızı ve ürününüzün özelliklerini en iyi tanıtan yerlerden biridir çünkü fiziksel bir mağazanız yoktur. Profesyonel izleniminizi güçlendirmek için sosyal medyada hatta tüm online platformlarda varlığınız olabildiğince açık ve net olmalı.
  • “Branding”inizi tanıtmak için güçlü bir araçtır. Türkçeye markalama olarak da geçen; markanızın kullandığı renk paleti, logo kullanımı, yazı fontu gibi tasarımla ilgili tüm detaylar aslında belirli bir çizgide ilerlemelidir.
Yukarıdaki McDonalds’ın bir kampanya örneği; köklü bir markanın bize branding’ini nasıl yansıttığına dair güzel bir örnek. Uzun senelerdir aynı renk tonları ve fontlarla ilerleyen McDonalds’ı mor bir arka planla düşünemeyiz. Yıllarca hafızamıza kazınan algı nedeniyle, bu reklam panosunda logo kullanılma da hangi markanın reklamı olduğunu kolayca anlıyoruz.

Örnek İçerik Konseptleri:

Blog yazıları: Sektöre ve iş alanınıza dair profesyonel bilgi birikiminiz olduğunu gösterir.

Bilgilendirici içerikler (makale gibi): İş alanınıza dair hâkimiyetinizi sergileyebilir ve ürününüzle ilgili tecrübelerinizi aktarabilirsiniz.

2.Müşteri İlişkileri Yönetimi

  • Neredeyse tüm platformlardaki mesajlaşma özelliği ile müşterilerinizin sorularına yanıt verebilir veya satış sonrası ürün hakkında destek sağlayabilirsiniz. Bu da müşteri hizmetleri yönetimini sosyal medya üzerinden kolayca gerçekleştirmenizi sağlar. Gerek sosyal medya yöneticisinin direkt iletişim kurabilmesi gerek müşteri hizmetleri ekibine yönlendirmesi sayesinde müşterileriniz ya da potansiyel müşterileriniz kolayca size ulaşabilir.
  • Müşteri geri bildirimi toplama da bir diğer sosyal medya avantajlarınız arasındadır. Yorum ve mesajlar aracılığıyla ürününüz hakkındaki deneyimlere kolayca ulaşabilirsiniz.

Örnek İçerik Konseptleri:

Anketler: Anket tool’ları sayesinde markanız hakkında sorular sorabilir, müşteri deneyiminizi ölçebilir ve oldukça faydalı içgörüler elde edebilirsiniz.

Başarı Hikâyeleri: Hâlihazırdaki müşterilerinizin de onayıyla ürününüz hakkındaki yorumları ve tecrübeleri yayımlayabilirsiniz. Bu hem potansiyel müşterileriniz için güvenilir bir imaj yaratır hem de müşterilerinizin de etkileşimiyle yeni kullanıcılara ulaşmanızı sağlar.

3. Satış ve Pazarlama Fırsatları

  • Satış ve pazarlama kampanyalarınızı sosyal medya kanalından duyurmak hem ücretsiz hem de efektif bir yöntemdir. Burada SaaS ürünleri özelinde herhangi bir sıcak satıştan söz edemesek de web sitesine ve başka satış kanallarına kolayca yönlendirme yapabilirsiniz.
  • Televizyon gibi farklı mecralardaki reklamları da burada dilediğinizce yayımlayabilirsiniz.
  • Türkiye’de de etkisi giderek artan influencer pazarlaması özellikle Instagram’da yürütülen bir satış yöntemidir.

Örnek İçerik Konseptleri:

Etkinlik Duyuruları: Katıldığınız fuar ve konferansları takipçilerinize duyurarak buradaki görünürlüğünüzü artırabilirsiniz.

Sponsorlu Reklamlar: Yeni reklam kampanyalarınızı sponsorlu gönderi olarak çıkarak belirlediğiniz bütçe ile takipçileriniz dışındaki kişilere de ulaşma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Son Söz

SaaS ürünlerinde sosyal medya yönetimini ana hatlarıyla incelediğimiz bu yazımda, genel bir bakış açısıyla SaaS ürününüzün sosyal medya varlığını nasıl güçlendirebileceğimizi aktarmayı amaçladım.

Katkıda bulunmak veya geri bildirimde bulunmak amacıyla LinkedIn üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkürler.

--

--